Parodontologija

Untitled design

Povlačenje i krvarenje zubnog mesa – simptomi parodontoze

Krvarenje zubnog mesa čest je simptom u usnoj šupljini s kojim su se susreli mnogi. Pacijenti ga primijećuju prilikom četkanja zubi ali mu vrlo često ne pridaju pažnju sve dok četkanje ne postane bolno i zubno meso na oko crveno i otečeno. U toj fazi bolnost i crvenilo često budu praćeni i neugodnim zadahom.

 

Krvarenje zubnog mesa predstavlja početak procesa upale zubnog mesa na koji treba na vrijeme reagirati. Upala može biti više ili manje uznapredovala, a o tome će ovisiti simptomi po kojima ju možemo prepoznati i početna dijagnoza:

 

  • Gingivitis – je blagi oblik bolesti zubnog mesa. Simptomi su mu uglavnom crvenilo, oticanje i krvarenje zubnog mesa, osobito tijekom pranja zubi, čišćenja koncem ili kada zagrizemo nešto tvrdo. Za razliku od parodontoze, gingivitis je izlječiv ako ga tretiramo u početnoj fazi.
  • Parodontoza – ili parodontitis je ozbiljan oblik upale zubnog mesa. Prepoznajemo ga po čestom krvarenju zubnog mesa, zadahom koji ne možemo riješiti ni čestim pranjem zuba te karakterističnim povlačenjem zubnog mesa prilikom kojeg počinju biti vidljivi zubni vratovi. Loš zadah, klimavi zubi i narušena estetika (posebno prednjih zuba koji su najizloženiji pogledima) uistinu predstavljaju znak za uzbunu.

 

Parodontoza je ozbiljna, kronična bolest koja kao krajnju posljedicu ima gubitak zuba.

Ono što često pacijenti zaboravljaju jest kako parodontoza ne uzrokuje samo gubitak zuba, već i gubitak kosti u kojoj se zubi nalaze. Na taj način i neke buduće terapije s dentalnim implantatima postaju upitne jer se neće imati gdje postaviti.

Može li se parodontoza izliječiti?

Isto kao i dijabetes, parodontoza je kronična bolest koju ne možemo izliječiti ali ju možemo uspješno i bezbolno držati pod kontrolom! Moja je ordinacija usko specijalizirana baš za rješavanje parodontoze uz pomoć LASERA koji se kroz godine istraživanja i iskustva meni i mojim pacijentima pokazao kao najuspješnije rješenje. BEZBOLNO, bez otvorenih rana i šivanja i s 50% boljim rezultatima u usporedbi s konvencionalnim tehnikama, laserom se potiče obnavljanje tkiva te vidljivo smanjivanje dubine džepova.

 

Parodontoza i srčane bolesti

Istraživanje provedeno na 15 000 ispitanika sa srčanim problemima pokazalo je da su SVI ispitanici imali problema sa zubima ili gingivom (zubnim mesom) prije kardiovaskularnih oboljenja. Prema analizi Američkog udruženja za srce, kardiovaskularni poremećaji, ateroskleroza i moždani udar mogu biti povezani s oralnim bakterijama koje iz usne šupljine ulaze u krvotok i njime stižu do drugih organa.

 

Kako bakterije to rade?

 

One stvaraju visoku razinu C reaktivnog proteina koji uzrokuje upalu krvnih žila te mogu izazvati endokarditis (upalu unutar srčanog mišića). Parodontološki pacijenti imja dvostruko veću mogućnost da razviju srčane probleme!

 

Cijena terapije

Cijena tretmana za lakše slučajeve je 300 kn po dolasku, a cijena parodontološke terapije za uznapredovale slučajeve je 7000 kuna. Umjesto da svaki tretman plaćate po nekoliko tisuća kuna, laserska terapija parodontoze postavljena je tako da si ju svatko može priuštiti.

Moj PRVI PREGLED i konzultacije su BESPLATNI!
Nemojte gubiti vrijeme i zube!
Nazovite me ili ispunite kontakt obrazac, siguran sam da vam mogu pomoći!

Često postavljana pitanja

  • Ako imam parodontozu, moram li vaditi zube? – Ovisno o uznapredovalosti bolesti tj. koliko su vam džepovi duboki i koliko su zubi pomični, ovisit će eventualni gubitak tj. preporuka za vađenje zubi. Laserom se može zaista puno, ali kako bi vam pomogao, moram procijeniti kakva je situacija u vašim ustima. Zato je prvi pregled ujedno i najbitniji korak.
  • Je li parodontoza izlječiva? – Parodontoza je kronična bolest koja se ne može izliječiti ali se može uspješno i bezbolno držati pod kontrolom.
  • Kako ću znati koliko je parodontoza uznapredovala? – Kako bi vam postavio točnu dijagnozu, potreban je panoramski snimak cijele čeljusti te mjerenje svakog pojedinačnog džepa uz pomoć posebnog instrumenta koji je tome namijenjen. Mjerenje džepova je bezbolno.
  • Koliko dugo traje terapija i koliko često treba dolaziti u ordinaciju? – Trajanje terapije je otprilike mjesec dana (dva do tri puta tjedno u trajanju od 30 minuta po tretmanu, ovisno o uznapredovalosti bolesti).
  • Što je terapija održavanja i zašto je bitna? – Nakon završene terapije vrši se kontrola svaka dva mjeseca pri čemu se kontrolira dubina džepova. Treba imati na umu da je to kronična bolest i da je neophodno držati ju pod kontrolom kako ne bi napredovala.
[cws-row cols=413][col span=3][/col][col span=9][cws-widget type=text title=”Pitajte nas”] Kontaktirati nas možete na navedene brojeve telefona, putem e-mail adrese ili korištenjem ovog formulara.   [contact-form-7 id=”1185″ title=”Contact Page”] [/cws-widget][/col][/cws-row]